Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ 1974-2011


Όλοι μας έχουμε συζητήσει με φίλους, συγγενείς, γνωστούς για το ποιος φταίει ή για το ποιος φταίει περισσότερο για την οικονομική κατάσταση  και όχι μονό της χωράς.

Σίγουρα αυτό που συμβαίνει δεν είναι μονό αποτέλεσμα λανθασμένης ή εσκεμμένης διακυβέρνησης της χωράς από τους πολιτικούς. Σαφώς και υπάρχουν πολλά συμφέροντα ξένων στα οποία θα ασχοληθούμε άλλη φορά. Τώρα θα προσπαθήσουμε να  κάνουμε μια αναφορά στα θετικά και αρνητικά των πρωθυπουργών που κυβέρνησαν την χωρά από το 1974 και μετά.
Δεν κάνουμε αναφορά και πιο πριν για τον απλούστατο λόγο ότι είναι άδικο για τους πριν χούντα πρωθυπουργούς. Αντιμετώπισαν ένα νέο κράτος με απελευθερώσεις περιοχών, βαλκανικούς και παγκόσμιους πόλεμους, εμφύλιο και ένα διαφορετικό πολίτευμα.

Έτσι ξεκινάμε την αναφορά μας με τον ιδρυτή της νέας δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 1974-1980       
Από τα θετικά του και την θεμελίωση της δημοκρατίας ήταν η άμεση νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και την κατάργηση της μοναρχίας με δημοψήφισμα.
Ένα ακόμα θετικό επίτευγμα του ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη των 10 (Ε.Ο.Κ.)
Από τα αρνητικά είναι η υποχωρητική πολιτική του στο θέμα της Κύπρου που σαν αποτέλεσμα είναι ακόμα και τώρα το νησί να βασανίζεται από την διχοτόμηση αλλά και να συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα με την Τουρκιά (Α.Ο.Ζ.).
Γνωστή η φράση του «η Κύπρος είναι μακριά» όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πίεσε για την Κύπρο.
Καθυστέρηση στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού σαν αποτέλεσμα είχε τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα το 1977.

Οικονομικά ανέβασε το δημόσιο χρέος από το 24% στο 28% επί του Α.Ε.Π.
Ανέβασε το Α.Ε.Π. 1,5 τρις δραχμές  ανεβάζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα και το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα.

Μπορούμε να θεωρήσουμε «καλή»  διακυβέρνηση της χωράς αφού η χωρά μπήκε σε τροχιά Ευρώπης και ήταν η μοναδική φορά που το αξίζαμε καθώς μπήκαμε με τα λιγότερα χρέη και με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.


Ο επόμενος είναι ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Αντρέας Παπανδρέου 1981-1989 και 1993-1996

Από τα θετικά του που επωμιζόμαστε μέχρι και σήμερα είναι το άνοιγμα φιλίας με τον αραβικό κόσμο, είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει διαμεσολαβητής σε πολλές υποθέσεις μεταξύ δύσης και ανατολής περνώντας οφέλη και από τις δυο πλευρές. Σε αυτό οφείλεται το φθηνό πετρέλαιο που περνάμε μέχρι σήμερα από τις αραβικές χώρες..
Άλλο θετικό (αν και στην Ελλάδα τα θετικά τα μετατρέπουμε σε αρνητικά) είναι ο συνδικαλισμός αν παρέμενε στα αρχικά επίπεδα , δηλαδή να έχει δύναμη η φωνή του εργαζομένου.
Η ίδρυση του Ε.Σ.Υ.
Ένα από τα θετικότερα ήταν η επαναδιαπραγμάτευση του  μνημονίου ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. με ευνοϊκότερους ορούς για την χωρά μας με αποτέλεσμα τα αυξημένα πακέτα Ντελόρ.
Ανέβασμα των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χωράς.
Η σκληρή στάση που κράτησε απέναντι στις ορέξεις της Τουρκιάς επισκεπτόμενος την Κύπρο (ο πρώτος πρωθυπουργός που επισπεύτηκε την Κύπρο μετά την απόβαση) αλλά και το εμπάργκο απέναντι στα σκοπιά και την φράση «το όνομα μας είναι η ψυχή μας».

Τα αρνητικά  του είναι σίγουρα η κακή διαχείριση των οικονομικών πακέτων εξισορρόπησης της Ευρώπης και βεβαία η ασύστολη κρατικοποίηση μεγάλων επιτηρήσεων (πυρκαλ, εσσο, χαλυβουργία) που είχε σαν αποτέλεσμα συρρίκνωση αυτών αλλά και αύξηση της ανεργίας και εξόδων του κράτους.
Φτάνοντας πια το δημόσιο χρέος στο 68% του Α.Ε.Π. και βάζοντας την χωρά σε τροχιά υπερδανεισμού. Σαφώς ανέβασε τα έσοδα της χωράς κατά 800 εκ δραχμές αλλά αναλογικά του χρέους είναι μηδαμινή αύξηση. Λογοκρίνει τον Καραμανλή και μια δήλωση του που δεν παίχτηκε ποτέ στα κρατικά κανάλια (ο Καραμανλής πρόεδρος δημοκρατίας τότε).
Το σκάνδαλο κασκέτα στο όποιο κατηγορήθηκε και ο ίδιος και εν συνεχεία αθωώθηκε. Καταδικαστήκαν μελή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Τσοβόλας, πετσος).

Η θητεία του μπορείς να την πεις και επιτυχημένη αλλά και λανθασμένη.
Επιτυχημένη γιατί η Ελλάδα για πρώτη φορά διεθνώς απαιτούσε και κέρδιζε, είχε το κυρός του διαμεσολαβητή (επιτυχημένη διαιτησία μεταξύ Μιτεράν και Καντάφι με αποτέλεσμα την συμφωνία της Κρήτης).
Όμως οικονομικά η χωρά κατάρρευσε, διασκορπίζοντας άσκοπα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για υποδομές( αυτοκινητοδρόμους, νοσοκομεία, επενδύσεις, αεροδρόμια και λιμάνια) ανεβάζοντας την ανεργία (αφού οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν κάτι δύσκολο) μεγαλώνει το κράτος και δημιουργεί έμφραγμα στις δημοσιές υπηρεσίες.


και πάμε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη 1990-1993 
μια περίεργη περίοδος που σημαδεύτηκε από συνεχόμενες εκλογικές  αναμετρήσεις, οικουμενικές κυβερνήσεις .

θετικό μπορεί να θεωρηθεί η ενεργοποίηση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας αλλά και η παραπομπή πρώην υπουργών για σκάνδαλα.

Καταστρέφει την οικονομία διπλασιάζοντας το ΑΕΠ απλά ανεβάζοντας τα χρέη και έτσι το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 102% του ΑΕΠ.
Λάθος χειρισμοί για τα σκοπιά, δεν τελειώνει το θέμα πριν καν αρχίσει και έχοντας σύμμαχο τον Γκλιγκόροφ που είπε «δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους μακεδόνες, είμαστε βούλγαροι»

Σαφώς συνέβαλε στην καταστροφή της χωράς και οικονομικά και πολιτικά, ένας από τους χειρότερους.
Δεν τελείωσε ένα θέμα που είχε και την ευκαιρία και την δύναμη και τον χρόνο να το κάνει, και έχει βάλει μέχρι τώρα την χωρά σε εθνική αβεβαιότητα.


Ο επόμενος στην αναφορά μας είναι ο Κώστας Σημίτης  1996-2004 

Δύσκολα θα βρεις θετικά στην διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ακόμα και η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.  έγινε με λάθος τρόπο και σε στιγμή που η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη. Παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχειά , το χρέος από το 97% ήταν πραγματικά στο 109%.
Θετικά είναι τα έργα υποδομής όπως το μετρό το αεροδρόμιο Αθηνών αλλά και ο εκσυγχρονισμός των αυτοκινητόδρομων και η αττική οδός και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Οικονομικά ανέβασε το χρέος στο 109% χωρίς να αυξήσει σχεδόν καθόλου το Α.Ε.Π.  και μειώνοντας τα έσοδα του κράτους. Δημιουργεί την φούσκα του χρηματιστήριου .
Το σκάνδαλο της Siemens που ακόμα βασανίζει την χωρά .
Η Τουρκιά κάνει ότι θέλει με αποτέλεσμα να έχουμε την ταπείνωση των Ιμίων αλλά και του προδότη με τον οτσαλαν.
Δημιουργεί θέμα με τις νέες ταυτότητες αφαιρώντας το θρήσκευμα αλλά και θέτει αντισυνταγματικό και την εθελοντική αναγραφή.
Υπέρκοστολογεί τα έργα για την ολυμπιάδα βάζοντας την χωρά σε τροχιά πτώχευσης.

Η θητεία του δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί αποτυχημένη σε βαθμό προδοσίας. Η Ελλάδα χάνει κάθε διαπραγματευτική της άξια (εξαίρεση η προεδρία στην ΟΝΕ) βοηθού το ΝΑΤΟ στις επιτηρήσεις στην Σερβία.
Χάνει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με τις αραβικές χώρες με την βοήθεια στον πόλεμο στο Ιράκ.

Και πάμε σε έναν άλλο Κωνσταντίνο Καραμανλή, αυτήν την φορά στον ανιψιό 2004-2009


 Στα μεγάλα θετικά του είναι η αποφασιστικότητα του να κάνει την Ελλάδα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης απέναντι στα συμφέροντα της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Κλείνει ιστορική συμφωνία με την Ρωσία με τον αγωγό μπούρκας αλεξανδρουπολη.
Θέτει βέτο στο ΝΑΤΟ για μη ένταξη των σκοπιών αν δεν λυθεί πρώτα το πρόβλημα της ονομασίας (είναι η πρώτη φορά που μπαίνει  βέτο εναντίον  σε θέλημα των Η.Π.Α.) με αποτέλεσμα να αναγκάσει τον μπους να πει από τον λευκό οίκο ότι αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο.
Οικονομία παρά τις αντίξοες συνθήκες (κρίση πιστωτικού στις Η.Π.Α. και την κρίση του πετρελαίου) κατάφερε και κράτησε σε λογικά πλαίσια τα σπρεντς.
Για πρώτη φορά μετά από μεγάλη φυσική καταστροφή (μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο) το κράτος ανταποκρίνεται άμεσα με οικονομική βοήθεια μέσα σε 3 μέρες.

Ένα από τα μεγάλα αρνητικά του ήταν ο εσωκομματικός φόβος του.
Δεν καθαρίζει τα στελέχη που εκμεταλλεύονται την οκνηρία του και δημιουργούνται τα σκάνδαλα του βατοπεδιου και την ανάμειξη στελεχών του στο διαχρονικό πρόβλημα της Siemens  
Ανεβάζει το χρέος επί του Α.Ε.Π. στο 111% χωρίς όμως να ανεβάσει το χρέος σε πόσο προκαλώντας συρρίκνωση του Α.Ε.Π. κάτι που κατηγορήθηκε βάσει όμως των τώρα γεγονότων ήταν σωστή κίνηση.
Δεν μπορεί να επιβληθεί στην υπουργό εξωτερικών (μπακογιαννη) με αποτέλεσμα το πρόβλημα των σκοπιών να μην βρίσκει λύση κάτι που ήταν πολύ κοντά πριν 3 χρόνια.
Κλείνει την βουλή για 1 μηνά με αποτέλεσμα να διαγράφουν σκάνδαλα της πρώτης κυβέρνησης του.
Ο κρατικός μηχανισμός όχι μονό υπολειτουργεί αλλά δεν υπάρχει.
Αποτέλεσμα οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην Πάρνηθα, υποκλοπές κατά του πρόσωπου του και του υπουργού εσωτερικών.
Εξαιτίας της δολοφονίας του μικρού Αλέξη η πρωτεύουσα καίγεται επί 15 μέρες.

Σαφώς και μπορείς να του αναγνωρίσεις την προσπάθεια να βάλει την χωρά στην θέση του οδηγού στην ανατολική μεσόγειο και όχι μονό (κάτι που το κάνει η Τουρκιά τώρα)
Όμως για να κυβερνήσεις χρειάζεται και πυγμή, κάτι που δεν διαθέτει.
Δεν επιβλήθηκε ποτέ στους υπουργούς του και βεβαία ποτέ δεν φόβισε τους εσωτερικά αντίπαλους του. Κάτι που δεν κατάφερε ως πρόεδρος του κόμματος το κατάφερε μετά  την παραίτηση του (διαγραφή της μπακογιαννη).
Αποτυχημένος μπορεί να θεωρηθεί αφού και η χωρά δεν κατάφερε να αποφύγει την κατηφόρα (κάτι που ήξερε) αλλά και καμία συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε  και η είσοδος των σκοπιών στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.  είναι θέμα χρόνου.



Ο τελευταίος της λίστας μας είναι ο γιος του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γεώργιος Παπανδρέου. 2009-2011


Πρέπει να βρούμε θετικά,.
Προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών.
Εδώ να σημειώσουμε ότι πηρέ την χωρά στην χειρότερη κατάσταση και όταν βρίσκεται μια χωρά σε αυτήν την κατάσταση θέλει ικανούς ανθρώπους

Και εδώ αρχίζουν τα αρνητικά, η ικανότητα του δεν αμφισβητείτε γιατί απλά δεν υπάρχει.
Πηρέ την χωρά σε μια κατάσταση που ήδη γνώριζε (αφού ήδη είχε μιλήσει με στρας καν για είσοδο στο Δ.Ν.Τ.)
Το «τα λεφτά υπάρχουν» ίσως δεν τον άφησε να λάβει άμεσα μετρά τα οποία ίσως να μην μας έβαζαν ποτέ στο μηχανισμό και να μην χρειαζόταν μνημόνιο.
Οι δηλώσεις «παρέλαβα τιτανικό» «η χωρά θα πτωχεύσει» τάραξαν για τα καλά τις ήδη τρομαγμένες αγορές με αποτέλεσμα τα σπρεντς να ανέβουν ρετιρέ και η είσοδος της χωράς στον μηχανισμό στήριξης να είναι μονόδρομος.
Ενώ μιλαγε για τιμωρία των όσων φταίνε, ζητεί προκαταρκτική μονό για τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ ο σαμαράς εζήταγε από 1974.
Δεν λαμβάνει τα μετρά που του ζητεί η τρόικα και επιβάλει δικούς του εξαντλητικούς φόρους.
Περναει  αντισυνταγματικά το μνημόνιο από την βουλή.
Δεν έχει καμία διάθεση για διαπραγμάτευση και απλά ακόλουθη οδηγίες.
Ενώ βλέπει το σχέδιο δεν τραβά  σέρνει την χωρά, εξευτελίζοντας την διεθνώς, σε μεσοπρόθεσμα και τελικά σε κούρεμα του χρέους ενώ δεν ακούει την αντιπολίτευση και τον λαό που ζητιάνε εκλογές. Αντί για αυτό ανακοινώνει δημοψήφισμα μετά από μια συμφωνία για το αν είναι να μείνουμε στο ευρώ η όχι. Έτσι δημιουργεί νέα αναστάτωση και μηδενίζει την ήδη διαλυμένη εμπιστοσύνη των εταίρων μας.
Αυξάνει δραματικά το χρέος στο 140% και αυξάνοντας και το χρέος σε ποσά ενώ συρρικνώνει το ΑΕΠ.  Τα έσοδα μηδενίζονται, επενδύσεις δεν υπάρχουν και πουλιούνται και οι τελευταίες κρατικές επιχειρήσεις στο παζάρι του όσο όσο.


Ασυζήτητη ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός της χωράς, δεν θεωρείτε προδοσία για τι όλα αυτά είναι ο ορισμός της προδοσίας.
Μηδέν προσωπικότητα, εγωιστής και καρεκλάκια.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εκτέλεσε σχέδιο κάτι που θα το μάθουμε από την ιστορία.

Ενδιάμεσα είχαμε και άλλους πρωθυπουργούς όπως ο Ράλλης ο τζανετακης ο γριβας αλλά δεν μπορείς να τους κρίνεις λόγο του μικρού βίου.

Ο παπαδημος δεν είναι ο πρώτος οικονομολόγος  στην μεταπολίτευση που αναλαμβάνει πρωθυπουργός αλλά ο Ξενοφών Ζολώτας, με την στήριξη Ν.Δ.  ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (τότε ήταν και το Κ.Κ.Ε.).
Είχε αναλάβει την πρωθυπουργία Νοέμβριο του 1989 (σύμπτωση; ) μέχρι Απρίλιο του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου